PUEDE PONERSE EN CONTACTO CON NOSOTROS POR CORREO ELECTRÓNICO Y TELÉFONO

ES
| ES
| FR
| EL

Onze Actualiteiten

Rick ter Maat se incorpora al equipo de socios de JBR a los 30 años

11 de junio de 2021

La mayoría de los treintañeros sienten que su carrera acaba de empezar. Rick ter Maat demuestra que las cosas también pueden ser diferentes. El joven asesor de fusiones y adquisiciones se convirtió recientemente en socio de JBR. Hablamos con Rick sobre este logro especial, su amor por la profesión y sus experiencias en la empresa con sede en Zeist.

¿Cómo se llega a ser socio a los 30 años? En el caso de Rick ter Maat, todo empezó con una visión clara. "La profesión de M&A ya me inspiró durante mis estudios", dice con una amplia sonrisa. "Supe inmediatamente lo que quería. Y si realmente te gusta algo, quieres llegar lo más lejos posible en él. Para mí, convertirme en socio es definitivamente parte de eso".

Rick estudió finanzas en Groningen. "Fui la primera persona de nuestra familia en estudiar en la universidad. No podía retrasarme, así que tuve que remangarme.

El duro trabajo dio sus frutos, y a la tierna edad de 22 años pudo iniciar la carrera de sus sueños en BrightOrange, un pequeño despacho especializado en valoraciones y fusiones y adquisiciones, cofundado por Jan Vis. "Es el fundador de la valoración de empresas en los Países Bajos", dice Rick. "En aquel momento, elegí conscientemente empezar en un club pequeño, donde podía ir inmediatamente con el cliente y entrar en el contenido. En mis dos años y medio allí, aprendí mucho".

Het ruime sop
Na deze vliegende start maakte Rick in 2015 de overstap naar JBR. Daar werd hij door oprichter Kees van Biert al snel aan de hand genomen in de maritieme en offshore-branche.

"Apenas sabía nada del sector, pero eso cambió pronto. Lo bueno es que es un sector muy tangible. Todos sabemos cómo se envían las mercancías por todo el mundo y -sobre todo desde el año pasado- lo importante que es. Además, las transacciones son grandes, lo que las hace más interesantes".

Rick se centra ahora por completo en el sector marítimo y de alta mar. Asesora a las empresas durante los procesos de adquisición, pero también en materia de valoraciones, financiación y estrategia. Una agradable circunstancia incidental de su enfoque sectorial es que las empresas a las que asiste están ubicadas en todo el mundo.

Rick ter Maat treedt op 30-jarige leeftijd toe tot partnerteam van JBR 1

"He estado en todas partes", afirma con entusiasmo. "Mi primer trabajo fue inmediatamente un gran proyecto de estrategia y finanzas corporativas en Seattle. También he estado mucho en Oriente Medio y en India, Japón, Singapur, Malasia y en toda América Latina, desde Perú hasta Chile, Argentina, Colombia y Brasil".

"Además de que, por supuesto, es divertido ver tanto mundo, entrar en contacto con todas esas culturas también hace que el trabajo sea un reto adicional", explica. "Además, en JBR también nos beneficiamos de la red internacional de la que formamos parte, Global M&A Partners. En Perú, por ejemplo, trabajamos con un socio local, que nos ayudó con aspectos como la legislación local allí y ciertas costumbres culturales".

Hutspot
A pesar de lo bonito que es viajar, uno de los momentos culminantes de Rick tuvo lugar en su propia oficina en Zeist. "Uno de los mayores trabajos en los que participé fue la venta de la empresa peruana de remolcadores Tramarsa Flota a PSA Marine de Singapur. Hemos trabajado en ello durante dos años. Todo comenzó con la determinación de la mejor opción para Tramarsa: crecer orgánicamente, fusionarse o vender. Al final, resultó que se vendía y se hizo el trato con PSA.

Macroinvest and JBR advise on acquisition of Tramarsa Flota

Omdat Singapore en Peru zover uit elkaar liggen werd echter besloten om elkaar halverwege te ontmoeten – op het kantoor van JBR. “Nederland ligt op 12 uur vliegen van zowel Peru als Singapore, dus dat kwam perfect uit. Daarom hebben we de signing bij ons gedaan. We hebben een week lang met z’n allen op kantoor gezeten, een kok uitgenodigd en de deal uitonderhandeld. Het was sowieso een mooie deal en extra bijzonder om bij ons op kantoor te kunnen doen. Zo kwamen al die verschillende culturen samen in het kleine Zeist. We hebben zelfs nog met z’n allen hutspot gegeten.”

Van het vliegtuig naar het beeldscherm
Ruim een jaar geleden was het sluiten van deals vanuit het eigen land echter ineens geen uitzondering meer, maar de noodgedwongen regel. Waar Rick eerst de hele wereld rondvloog, hield corona nu de hele wereld aan de grond.

“Ja was wel even schrikken”, blikt hij terug. “Half maart kwamen we heel naïef terug uit Zuid-Amerika in de veronderstelling dat we gingen beginnen aan een groot traject dat we maandenlang hadden voorbereid. Toen werden we snel ingehaald door de realiteit. Het hele project ging op ijs.”

Zoals bij talloze bedrijven volgden een paar bezorgde maanden. “Bij het soort transacties dat wij doen is reizen toch wel belangrijk. Kopers en verkopers willen elkaar toch wel even echt in de ogen kijken. En als je een onderneming koopt wil je die toch wel van dichtbij zien. Alles lag dus stil en dat was natuurlijk best spannend.”

Nood breekt echter wet, en na een paar maanden wennen bleek toch meer mogelijk dan gedacht. “Het heeft ons verrast hoeveel digitaal kon worden opgevangen. Niet alles kan online, maar ik denk niet dat ik in de toekomst nog zo vaak zal reizen voor één deal als voorheen. Voor de verkoop van Tramarsa ben ik denk ik wel een keer of 12 naar Peru gevlogen, dat zie ik niet snel meer gebeuren. Zelfs met alle beperkingen hebben we vorig jaar nog een van onze betere jaren gedraaid, dat laat al zien hoeveel digitaal mogelijk is.”

De volgende stap
Zowel over de grens als achter de laptop deed Rick zo al vóór zijn dertigste een schat aan internationale (en digitale) ervaring op. Ondertussen werkte hij met Kees van Biert ook nog hard aan de verdere professionalisering van de maritieme en offshore-praktijk van JBR.

“We hadden al een sterke positie binnen de sector, maar dat leunde nog wel veel op een paar van onze doorgewinterde experts”, licht hij toe. “Dat hebben we mooi kunnen uitbreiden zodat de kennis en ervaring nu breder wordt gedragen binnen het team. We kunnen nu ook een breder scala aan klanten bedienen. Daarnaast hebben we een strakker proces ingericht waarmee we beter de juiste analyses en rapporten kunnen maken.”

Al met al was Rick er begin dit jaar helemaal klaar voor om op zijn nog jonge leeftijd de volgende grote stap te zetten en toe te treden tot het partnerteam van JBR. “Leeftijd is ook maar een getal”, benadrukt hij. “Ik heb nu zo’n acht jaar aan werkervaring. Sommige collega’s zijn misschien ouder, maar hebben nog maar vier jaar ervaring. Partner worden – mee-ondernemen – is iets wat ik altijd al wilde en het voelt fantastisch om dit nu te mogen doen.”

In zijn nieuwe rol als partner zal hij zich naast het klantwerk vooral blijven richten op de verdere professionalisering van de maritieme en offshore-praktijk. “Dit zie ik als een mooie uitdaging. Kees van Biert is nu 63 en die blijft voorlopig echt nog wel betrokken, maar het is natuurlijk ook belangrijk om naar de lange termijn te kijken en ik vind het heel mooi dat ik daar zo’n belangrijke rol in kan spelen.”

Vis in het water
Zijn toetreding tot de maatschap ziet Rick dan ook zeker niet als het bereiken van zijn einddoel – eerder als het begin van een uitdagende nieuwe fase in zijn nog altijd jonge loopbaan.

“Ik ben er natuurlijk nog lang niet, ik begin net warm te draaien”, zegt hij lachend. “Ik voel me als een vis in het water hier bij JBR en ben vooral ontzettend dankbaar voor de prachtige kans die ze me hebben gegeven en het vertrouwen dat ze in me uitspreken met deze partnerbenoeming.”

Rick ter Maat
Rick ter Maat

Caspar van der Geest, partner bij JBR, laat weten: “Rick heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij grote internationale transacties aankan. En daarnaast zorgt zijn toewijding voor loyale klanten en zijn inbreng op kantoor voor plezier in het werk. Het partnerschap van Rick biedt JBR de verbinding naar een nieuwe generatie en een langjarig perspectief. Wij zijn heel blij dat Rick bij ons toetreedt tot het partnerteam.”

Ook Managing Partner Ronald van Rijn is blij met de benoeming en geeft aan: “Rick heeft een unieke mix van expertise, talent en inzet. Hij heeft een hoge acceptatiegraad bij klanten. Mede door zijn leeftijd vinden klanten het prettig om met hem te werken. Het is ook gewoon een leuk mens! Intern wordt zijn benoeming als partner gedragen door alle medewerkers. Zijn partnerschap is een meer dan logische stap waar we heel gelukkig mee zijn.”

 

Rick ter Maat treedt op 30-jarige leeftijd toe tot partnerteam van JBR 3
Caspar van der Geest
Rick ter Maat treedt op 30-jarige leeftijd toe tot partnerteam van JBR 4
Ronald van Rijn

Bronvermelding: Consultancy.nl